Πώς να χρησιμοποιήσετε καθημερινές ασκήσεις γραφής για να βελτιώσετε το συγγραφικό σας επίπεδο

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βελτιωθείτε ως συγγραφέας, και αυτός είναι να γράψετε. Αλλά για τι να γράψετε; Τι γίνεται αν απλά δεν είστε έτοιμοι να γράψετε ένα ολόκληρο μυθιστόρημα;
Η απάντηση είναι να συμμετέχετε σε καθημερινές ασκήσεις γραφής. Οι ασκήσεις γραφής είναι ακριβώς αυτό που θα σας βοηθήσει να ανεβείτε σε συγγραφικό επίπεδο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο εύκολες και χρήσιμες ασκήσεις γραφής που μπορείτε να συμμετέχετε καθημερινά και τα κορυφαία οφέλη που θα αποκομίσετε κάνοντας προτεραιότητα την καθημερινή γραφή.

ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ: Το να κοιτάς μια κενή οθόνη δεν είναι διασκεδαστικό. Μερικές μέρες, μπορεί να έχετε πολλές ιδέες. Αλλά μετά, άλλες μέρες, δεν βρίσκετε κάποια ιδέα για το τι να γράψετε. Ωστόσο, όταν έχετε μια συλλογή από καθημερινές ασκήσεις γραφής (όπως αυτές που παραθέτουμε παρακάτω), θα έχετε πάντα κάτι να γράψετε.

ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΑΣ: Όλοι έχουμε αδυναμίες ως συγγραφείς. Ευτυχώς, υπάρχουν ασκήσεις γραφής για τα πάντα, από τη δημιουργία χαρακτήρων μέχρι την ανάπτυξη της πλοκής και τον διάλογο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις γραφής για να εκμηδενίσετε τις αδυναμίες σας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΣΑΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ: Όσο περισσότερα γράφετε, τόσο καλύτερα θα είστε. Όταν συμμετέχετε σε καθημερινές ασκήσεις γραφής, θα νιώσετε πιο άνετα με την ιδέα της γραφής. Η έμπνευση, αποδεικνύεται πως δεν αποτελεί μια μυστικιστική διαδικασία για τους "εκλεκτούς", αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξάσκησης πάνω στο χαρτί.


ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ακολουθεί μια λίστα με ασκήσεις γραφής που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο συγγραφικό σας ταξίδι, από αρχάριο έως έμπειρο επαγγελματία, κάνοντας καθημερινές ασκήσεις γραφής θα διατηρήσετε τις δεξιότητές σας αιχμηρές.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ:
Είτε πρόκειται για την παροχή συμβουλών είτε για ενθάρρυνση, το να γράψετε ένα γράμμα στον νεότερο εαυτό σας μπορεί να βελτιώσει τη συγγραφή σας. Σας βοηθά να αναπτύξετε την επίγνωσή σας για τον αναγνώστη, καθώς αναμφίβολα γράφετε μια πιο στοχευμένη αφήγηση και γνωρίζετε στενά το κοινό σας. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο καθαρτική, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε διαύγεια και εσωτερική γαλήνη.

ΚΑΝΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΡΑΨΙΜΟ: Βάλτε χρόνο στο ρολόι (είτε πέντε είτε 10 λεπτά είναι μια καλή αφετηρία) και γράψτε χωρίς σταματημό. Το πλεονέκτημα της ελεύθερης γραφής είναι ότι καταγράφεις αυτό που σκέφτεσαι. Είναι από αυτό το ρεύμα της συνείδησης που μπορεί να καταλήξετε στην επόμενη μεγάλη ιδέα σας. Όταν γράφετε ελεύθερα, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε πολύ αυτό που έχετε γράψει ή τι πρόκειται να γράψετε. Πολλοί συγγραφείς χρησιμοποιούν την ελεύθερη γραφή ως άσκηση προθέρμανσης επειδή τους επιτρέπει να χαλαρώσουν.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΙ ΛΕΞΕΩΝ: Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της ιστορίας των έξι λέξεων ανήκει στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. «Προς πώληση: Βρεφικά παπούτσια. Δεν φορέθηκαν ποτέ».
Προφανώς, αυτού του είδους η ιστορία δεν σας δίνει πολλά περιθώρια για χαρακτηρισμούς ή για ανάπτυξη πλοκής. Ωστόσο, θα πρέπει να παρέχει σύγκρουση και επίλυση. Ο στόχος αυτής της ιστορίας είναι να αφήσει τον αναγνώστη να θέλει περισσότερα. Είναι ένα πείραγμα γιατί προκαλεί αμέσως συναισθήματα.

FLASH FICTION: Είναι έξι λέξεις πολύ περιοριστικές; Το Flash fiction είναι μια σύντομη ιστορία που μπορεί να φτάσει έως και 1.000 λέξεις. Ενώ 1.000 λέξεις είναι σίγουρα πολύ περισσότερες από έξι, θα βρείτε αυτό το είδος άσκησης πολύ προκλητικό. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις μια ολόκληρη ιστορία, με χαρακτήρες, σκηνικό, πλοκή, σύγκρουση, επίλυση και θέμα. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να εστιάσετε σε μια σκηνή, σε έναν ή δύο χαρακτήρες και σε μια κεντρική σύγκρουση. Το να προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά σε διάστημα μερικών σελίδων μπορεί να μπερδέψει την ιστορία.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ: Πάρτε μια σκηνή που έχετε ήδη γράψει και ξαναγράψτε την από την οπτική γωνία ενός διαφορετικού χαρακτήρα σε αυτήν τη σκηνή. Το πλεονέκτημα αυτής της άσκησης είναι ότι γνωρίζετε ήδη τη σκηνή και πού κατευθύνεται, επομένως δεν πιέζεστε να προωθήσετε την αφήγηση. Αντίθετα, αυτό θα σας βοηθήσει με τον χαρακτηρισμό, διερευνώντας συγκεκριμένα πώς ο χαρακτήρας ανταποκρίνεται στη σύγκρουση στη σκηνή. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε με μια ιστορία που δεν σας ανήκει, όπως μια πραγματική ιστορία που έχετε συναντήσει ενώ παρακολουθείτε τις ειδήσεις. Ο κεντρικός χαρακτήρας μπορεί να είναι το θύμα ή ακόμα και ο θύτης. Αλλά σκεφτείτε να αφηγηθείτε την ιστορία από έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αναπτύσσετε δευτερεύοντες χαρακτήρες.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Κοιτάξτε φωτογραφίες τοπίων, π.χ. στο Instagram ή σε κάποιο άλλον ιστότοπο. Στη συνέχεια, γράψτε μια περιγραφή του τι μπορείτε να δείτε. Εάν η περιγραφική γραφή είναι δύσκολη, προκαλέστε τον εαυτό σας να γράψει μια ολόκληρη σελίδα (500 λέξεις) στην εικόνα.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ: Ποια είναι η αδυναμία σας ως συγγραφέας; Μπορεί να δυσκολεύσετε με τη σύνταξη διαλόγου ή την οικοδόμηση κόσμου ή την επιλογή λέξεων. Αλλά γι' αυτό ασκείσαι! Σκεφτείτε τι θα θέλατε να βελτιώσετε στη γραφή σας και κάντε αυτήν την άσκηση. Για παράδειγμα: θέλετε να γράψετε καλύτερο διάλογο; Σκεφτείτε να γράψετε μια σελίδα με διαλόγους μεταξύ δύο χαρακτήρων. Η πρόκληση είναι να γράψετε διάλογο που να ακούγεται μοναδικός για κάθε χαρακτήρα χωρίς να χρειάζεται να προσδιορίσετε ποιος μιλάει. Αυτό σας επιτρέπει να εργαστείτε σε μεμονωμένους ρυθμούς ομιλίας και επιλογές λέξεων.
Μπορεί να θέλετε να γράψετε καλά στρογγυλεμένους χαρακτήρες; Όλοι έχουμε γράψει έναν γενικό χαρακτήρα στο παρελθόν. Είναι εύκολο να γίνει. Αλλά αν θέλετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας να γράψει έναν καλά στρογγυλεμένο χαρακτήρα, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα παρασκήνιο κάθε μέρα για έναν τυχαίο χαρακτήρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε κάθε χαρακτήρα που γράφετε ως άτομο τρίτης διάστασης με το δικό του πρακτορείο και κίνητρο σε μια σκηνή.

ΓΡΑΨΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ: Έχετε σκεφτεί να γράψετε σε διαφορετικό είδος αλλά δεν θέλατε να δεσμευτείτε να γράψετε ένα ολόκληρο μυθιστόρημα; Σκεφτείτε να το κάνετε ως άσκηση γραφής! Ως επιπλέον πρόκληση, πάρτε μια ιστορία που γνωρίζετε ήδη καλά (όπως μια από ένα αγαπημένο μυθιστόρημα) και μετατρέψτε την σε ένα διαφορετικό είδος. Γράψτε μόνο μία σελίδα και επιλέξτε μια σκηνή που πιστεύετε ότι θα ήταν τέλεια όταν επαναληφθεί στο είδος της επιλογής σας. Επιπλέον, όταν γράφετε σε ένα νέο είδος ως μέρος της συγγραφικής σας άσκησης και αντί για μια «πραγματική» επιδίωξη, έχετε λιγότερη πίεση για να κάνετε τα πράγματα σωστά. Μπορείτε απλά να διασκεδάσετε εξερευνώντας ένα διαφορετικό είδος κάθε μέρα ή εβδομάδα. Μάλιστα μπορεί να βρείτε ένα νέο είδος που αγαπάτε και θέλετε να εξερευνήσετε πραγματικά.